Limingan taidekoulun sarjakuvalinjalla

Limingan taidekoulun (limingantaidekoulu.fi) sarjakuvalinjan seitsemästoista kausi opiskellaan elokuun 10. 2016 - toukokuun 24. 2017.

keskiviikkona, huhtikuuta 18, 2007

Juhlapuhe Draamatun julkistamistilaisuudessa

Sarjakuva on korkein taidemuoto – kunhan me ehdimme kehittää siitä sellaisen. (naurahduksia)

Limingan taidekoulu alkoi ensimmäisenä Suomessa opettaa kokovuotisesti sarjakuvaa, ja nyt on valmistumassa 7. sarjakuvalinja, jonka yhteistä päättötyötä olemme tulleet julkistamaan. (yskähdyksiä, kohennellaan ryhtiä)

Sarjakuvaopiskelijat ovat aiemminkin esittäneet opinnäytteitään Lisko-julkaisuina, mutta viime vuonna, mm. Ville Rannan ansiosta, rimaa nostettiin. Otimme kansakuntamme tärkeimmän romaanin, Seitsemän veljestä, ja katsoimme mitä siitä saa irti sarjakuvan keinoin. Täytyy sanoa että klassikon ilme monipuolistui tuntuvasti. (hyväksyvää muminaa)

Tänä vuonna piti löytää vielä ehdottomammin kaikkia koskettava teos, ja valitsimme toteutettavaksemme Raamatun. Kaikilla on jokin suhde kristinuskoisten pyhään kirjaan ja kaikki tietävät mistä on kysymys, vaikka harva sitä on lukenut kannesta kanteen. (hiljaisuus)

- Vai tietävätkö. Ville, joka on todella lukenut kirjan, alkoi pitää improvisaatioharjoituksia ennen varsinaista Draamatuntekoa. Hän poimi ja valokopioi otteita, joista opiskelijoiden piti tehdä pikatoteutus. Ennen pitkää huomattiin että Raamattu on rikas, ristiriitainen ja yllättävä ilmiö. (rykäisy, pari)

Lopulta Ranta laati otsikkoluettelon, josta kunkin piti valita osuutensa toteuttaakseen. Kädet olivat vapaat. Sivuja annettiin käyttöön keskimäärin viisi, ja vaikka moni tuli toimeen yhdellä, joillain syntyi visio, joka vaati tilabudjetin ylittämistä. Mutta noista alun lämmittelyharjoituksista, joiden idea oli ettei tekijälle jätetty aikaa muistella sovinnaisimpia ja kliseisimpiä lähestymistapoja vaan nysväämättä piti pistää paperille mitä tuoreeltaan mieleen tuli, noista harjoituksista löytyi silti herkullisimpia oivalluksia, joita oli pakko sisällyttää Draamattuun. Siksi yhdellä otsikolla löytyy sisällysluettelossa useita toteuttajia. (joku mumisee jotain mooseksesta)

Kustannussyistä toteutus on mustavalkoinen. Tuossa seinällä näkyy väriharjoituksiakin. Hanketta veti Villen lisäksi useita opettajia. Rami Selin taittoi, Vammalan kirjapaino valmisti. Hinta on 20 euroa. (kahinaa kun lompakoita kaivellaan)

Muuten, ensi vuoden LISKO-klassikoksi olemme jo päättäneet piirtokirjoittaa uuden maailmanhistorian. (omituisia suosionosoituksia, joiden ääni syntyy osin seteleistä, osin käsien läimimisestä pahvimukia vasten ja seuranneesta kahvin lotinasta lattialle)

(Sitten päälleliimasin häthätää jotain kökkökohteliasta Essistä ja kirjoittajalinjasta, muttei tainnut onnistua kun Essi näytti hiukka hyhmäiseltä.)

No, ainakin Didu taisi myydä yhden. Ja Ahokoivun Mari ei tullukkaa! Möh.

4 Comments:

Blogger Mari said...

ei kerenny mitenkään, harmittaa kyllä! Toivottavasti oli hyvät bileet... Ja jemmatkaa tosiaan mulle yks kappale, kyl meikä ostaa ehdottomasti. Tämän vuoden must buy -sarjis (heti Bremerin jälkeen :D)

19.4.2007 klo 9.20.00  
Anonymous Anonyymi said...

Mitenkä se Ville näyttää noin maansa myyneeltä?

19.4.2007 klo 13.25.00  
Blogger Keijo Ahlqvist said...

Ville miettii sivua 188 Kajaani-albumiinsa.

19.4.2007 klo 13.29.00  
Blogger man with desire said...

Raamatun ristiriitoja on tutkittu tällä sivustolla -->

http://koti.phnet.fi/petripaavola/Raamatun_ristiriitojen_tarkastelua.html

6.9.2009 klo 18.03.00  

Lähetä kommentti

<< Home