Limingan taidekoulun sarjakuvalinjalla

Limingan taidekoulun (limingantaidekoulu.fi) sarjakuvalinjan seitsemästoista kausi opiskellaan elokuun 10. 2016 - toukokuun 24. 2017.

sunnuntaina, tammikuuta 22, 2006

Laureline Kvaakissa kertoi mm. seuraavaa:

(Siteeraan, ettei tarvitse linkittää. En osaisikaan. Ja valikoin osia pois ja lisäsin pilkkuja haastaakseni riitaa.)

"Nykyään työnantajat vaativat usein kuvataiteen ja muotoilun alan tekijöiltä (siis sarjakuvataiteilijoiltakin) rekisteröitymistä ennakonperintään. Tämä ei tarkoita sitä, että tekijä olisi yrittäjä, vaan ammatinharjoittaja, eli toiminimeä tms. ”firmaa” ei tarvitse perustaa. Rekisteröityminen ennakonperintään tarkoittaa sitä, että täytetään asiankuuluva lomake, josta rastitetaan ruutuun ”ammatinharjoittaja". EI toiminimi tms. Arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa alle 8500 euron vuosituloista, joten ei rastiteta arvonlisäveroruutuun ellei halua heti alkaa maksaa. Lomakkeeseen myös laitetaan ennakkoperinnän alaisen työn laatu, tässä tapauksessa sarjakuvatekeminen (ja vaikka lisäksi oheistuotteiden myynti). Lomake kourassa mennään verotoimistoon. Virkailija pyytää arvioimaan vuotuiset tulot ja taiteilija arvioi noin suunnilleen. Summan voi kesken vuoden käydä muuttamassa siihen suuntaan mihin se on menossa. Eläkevakuutusmaksujakaan ei tarvitse pienistä tuloista maksaa, saa tietenkin jos haluaa. Jos on verokortin alaista tuloa tai työttömyyskorvausta, niistä kertyy jo jonkin verran eläkettä. Homman juju on siinä, että piirtäjä laskuttaa ammatinharjoittajana vain piirroksista, sarjiskurssinohjaukset ja muu työ hoidetaan halutessa normaalilla tuloverokortilla. Eli ennakonperintärekisterissä oleva taiteilija EI ole yrittäjä.
Työttömyyspäivärahaan on myös tällöin oikeus. Varsinkin jos sattuu saamaan liiton soviteltua päivärahaa, asiassa ei ole ongelmaa. Täytetään kaavakkeeseen vain palkan lisäksi ennakonperinnän alaiset tulot. Myös Kelalla asia nykyään tajutaan. Jos haette ennakonperintärekisteriin, olkaa virkailijalle tiukkana tosiaan siinä asiassa, että ette ole yrittäjiä varsinaisesti, ettekä hae toiminimeä. Tärkeää on rastittaa lomakkeesta oikea ruutu! Nuorille tekijöille vinkki: Suomessahan ei tosiaan sarjakuvantekemisellä elä kuin muutamat, eivätkä nekään koko ikäänsä, joten suosittelenkin piirtäjille jotain muuta työtä lisäksi. Kannattaa hankkia joku ammatti! Vaikkei sitä työtä koskaan tekisikään, aina siitä on hyötyä."


Tuossa ydinsisältö. Koko puheenvuoro löytyy Ville Ranta -aiheisen keskustelun yhteydestä sen jälkeen kun olin viitannut nimimerkkiin tietoisen epäkohteliaasti. Saatamme edustaa eri poliittisia laitoja. Itse olen jopa lipsahtanut laidan yli.

0 Comments:

Lähetä kommentti

<< Home